Saturday, June 15, 2013

Radimir Čačić pokazao je rijedak osjećaj osobne odgovornosti

Kad bi s onoga svijeta pokojni američki sentor Ted Kennedy mogao promatrati dramu u kojoj se našao Radimir Čačić, vjerojatno bi bio neizmjerno sretan što se Chappaqudick nalazi u Massachusettsu, a ne u Mađarskoj.

Poput bivšeg prvog potpredsjednika Čačića, Kennedy je 1969. zbog brzine skrivio nesreću u kojoj je stradala Mary Jo Kopechne, njegova 28-godišnja suputnica. Kennedy se izvukao. Zbog senatorove besprijekorne reputacije lokalni sudac osudio ga je na dva mjeseca uvjetno. Njegov mandat u Senatu nakon oslobađajuće presude trajao je neprekinuto sljedećih 40 godina, sve do njegove smrti 2009. No, ta je nesreća uništila sve njegove šanse da postane predsjednik.
Čačić nije bio te sreće, a njegova reputacija da se borio da izvuče kontrolu nad INA-om iz ruku MOL-a možda jest, a možda i nije, utjecala na sud u Budimpešti da odbaci oslobađajuću presudu nižestupanjskog suda za nesreću koja se dogodila 2010. i u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. On više nema pravo žalbe, no kruže glasine da će se možda ipak izvući od zatvorske kazne.

Što se tiče presuda, sredinom studenoga dogodile su se prekretnice. Unutar tjedan dana dva visokopozicionirana Vladina službenika dobila su zatvorske kazne (a dva su se generala konačno vratila kući). No, moram naglasiti da sličnosti između Čačića i Sanadera tu prestaju.
Sanader je nepravomoćno proglašen krivim za krađu od hrvatskoga naroda, što jedin,o u ovoj zemlji nije moralno jednako odurno kao kad netko iz ruku otrgne torbicu nemoćnoj starici s njezinom mirovinom. Jedino se ovdje radi o mnogo grandioznijem plijenu. Iz pozicije stranca koji to promatra, on je dio vrijednosti Ine prisvojio pa prodao kao svoje.

Sanader je pobjegao
Sudski postupak utvrdio je da je MOL platio Sanaderu 5 milijuna eura da bi stekao kontrolni paket u Ini, što je cijena koju bi oni vjerojatno spremno uložili u modernizaciju postrojenja ili istraživanje i razvoj. To je kao da je zagrabio u džep svakog muškarca, žene i djeteta u Hrvatskoj i uzeo nešto manje od deset kuna, dovoljno recimo da si u McDonald'su plati piće (tu dakako nismo ubrojili i onaj sitniš za koji je utvrđeno da ga je dobio od Hypo banke). A kad mu se približilo uhićenje, Sanader je uskočio u auto i odjurio u Austriju, prisilivši Hrvatsku da potroši šest mjeseci i znatna sredstva da ga prisli da se vrati.

Čačić je, s druge strane, imao tragičnu prometnu nesreću, upravo onakvu kakve se svi mi bojimo jer znamo da se može dogoditi svakome od nas. Dakako, obitelj preminulih, kao i Čačićevu obitelj, ta je nesreća skršila. No, prema izvještajima, Čačić nije napravio baš ništa što svi mi ne radimo rutinski - nije ispoštovao dopuštenu brzinu na autocesti. Umjesto da se okrenuo i pojurio preko najbliže granice, nazvao je policiju i bez ikakvih prigovora odslušao svoj sudski proces. Kad je osuđen, ponovno je izrazio žaljenje i dao riječ da će poštovati odluku suda i napraviti sve što se od njega traži.
Kad je Čačić osuđen i dao ostavku na svoju poziciju u Vladi - što je bila rijetka prilika u kojoj se Hrvatska doista primjetno pojavljivala u stranim vijestima - pitali su me je li to loša vijest za reputaciju ove zemlje. Ja to ne vidim tako.

Hrvatskoj nije potrebno još Sanadera. Čak i kad tome pristupimo dobrodušno, on i njemu slični predstavljaju traumatični pubertet nezavisne Hrvatske u kojemu su donesene brojne pogrešne odluke. No, Hrvatskoj treba još Čačića. Osim njegova jasnog pro-business opredijeljenja i razumijevanja važnosti direktnih stranih investicija (strani novac oplodio je i superekonomije poput onih u Kini i Singaporeu), Čačić simbolizira i sofisticiran, zreliji pristup osobnoj odgovornosti.
Ted Kennedy oslobođen

Da još i ovo dodam: Hrvatskoj ne treba još jedan pokojni Ted Kennedy. Kennedy je nestao s mjesta nesreće i satima nije obavijestio policiju, sve dok više nije bilo šanse da će moći spasiti Kopechne. A američki sudac? Pa to je bio lokalni sudac u državi u kojoj se idealizira i poštuje prezime Kennedy. I, za razliku od Hrvatske, tužilaštvo Sjedinjenih Država nema mogućnost ponoviti suđenje nakon ovakvih presuda.
(Originally published in 21. Stoljece, Nov. 27, 2012)

No comments:

Post a Comment